Suriye ile Rusya arasında çarpıcı Esad pazarlığı

Rusya Heyeti, Şam’da Üst Düzey Suriyeli Yetkililerle Görüştü

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov ve Rusya Devlet Başkanı’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev’in bulunduğu üst düzey yetkililerden oluşan bir heyet, Şam’a giderek, aralarında Suriye’nin yeni lideri Ahmed el-Şara’nın da bulunduğu üst düzey Suriyeli yetkililerle buluştu.

Rusya Görüşmedeki Detayları Paylaşmadı

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, yaptığı basın toplantısında, Suriye’deki askeri üslerini elinde bulundurmak isteyen ve Suriye’nin yeni yönetiminden bunu talep ettiği söylenen Rus heyetinin Suriye’nin yeni fiili lideri Şara ile “samimi görüşmeler” yaptığını belirtti. Ancak Peskov, Şara’nın taleplerine ilişkin detayları paylaşmaktan kaçındı.

Görüşmeler Devam Edecek

Rusya Dışişleri Bakanlığı, “tüm konuların samimi bir şekilde tartışıldığını” belirterek, Suriye’deki Rus üslerine referans vermeden ”iki tarafın ilgili anlaşmalar” için temaslarını devam ettireceğini açıkladı.

Geçici Suriye yönetimi, Rus heyetiyle yapılan görüşmelere ilişkin, “ilişkilerin yeniden kurulmasının geçmiş hataları ele alması, Suriye halkının iradesine saygı göstermesi ve çıkarlarına hizmet etmesi gerektiğini” vurguladığını belirtti.

İddialara Göre, Suriye Rusya’dan Esad’ı İstedi

Batı medyasına bilgi veren Suriyeli bir kaynak, Rusya’nın Suriye yönetiminden askeri üslerinin kalmasını istediğini ve buna karşılık Suriye lideri Ahmed el-Şara’nın da Rusya’dan, eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı teslim etmesini talep ettiğini ileri sürdü.

Suriye resmi haber ajansı, Şam’ın Esad’ı destekleyen Rusya’dan, ”tazminat, yeniden inşa ve kurtarma gibi somut önlemler yoluyla güveni yeniden inşa etmesini istediğini” belirtti.

Rusya, yıllardır Esad’a destek veren muhalif gruplara karşı Tartus’taki deniz üssü ve Lazkiye yakınlarındaki Hmeymim hava üssünü korumaya çalışıyor. Bu üsleri kaybetmesi, bölgedeki güç dengelerinde Rusya’ya ciddi bir darbe vurabilir.

Related Posts

ABD Başkanı Trump, Grönland’ın peşine CIA’yi taktı

Trump yönetimi, Grönland’ın alınması için ABD istihbaratını devreye soktu. CIA ve NSA dahil birçok kurum, adadaki bağımsızlık yanlılarını ve kaynaklara dair yerel tutumu araştırmakla görevlendirildi. Başkanın “bir şekilde alacağız” sözleri, süreci ulusal güvenlik gerekçesiyle hızlandırdı.

Göçmenlerin gönderileceği yer belli oldu

ABD Başkanı Donald Trump, ikinci başkanlık döneminin başlangıcı itibariyle göçmenlerin gönderilmesine yönelik sert uygulamaların önünü açan kararname ile dikkat çekmiş son olarak ABD’de yasa dışı olarak bulunan ve kendi ülkelerine dönmek isteyen …

Gazze’de can kaybı 52 bin 635’e yükseldi

Katil İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana yoğun saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 52 bin 653’e, yaralı sayısı 118 bin 897’ye yükseldi.

Son dakika… Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimle ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama: ‘Endişe ile takip ediyoruz’

Dışişleri Bakanlığı, Hindistan ve Pakistan arasında artan gerilime ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iki ülkeye sağduyu çağrısında bulunuldu.

BBC’ye konuşan Joe Biden: ‘Trump Cumhuriyetçi bir başkan gibi davranmıyor’

BBC’ye konuşan Joe Biden: ‘Trump Cumhuriyetçi bir başkan gibi davranmıyor’

Yeni papa seçiliyor… Vatikan’da ‘konklav’ başladı

Papa Françesco’nun ölümünün ardından 133 kardinal, yeni papayı seçecekleri ‘konklav’ süreci için sıkı gizlilik önlemleri altında Sistine Şapeli’nde toplanıyor. Cep telefonu sinyalleri kesildi, sessizlik yemini edildi. Artık gözler bacadan yükselecek beyaz dumanda olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir