Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kalp Krizinin Belirtileri ve Risk Faktörleri

Kalp krizi, genellikle göğüs ağrısı ile ilişkilendirilse de aslında farklı belirtilerle de kendini gösterebilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sadece göğüs ağrısı değil, sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi belirtilerle de ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastalarında bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğünü belirtiyor.

Kalp ve damar hastalıkları, Türkiye ve dünya genelinde en ölümcül hastalıklar arasında yer alıyor. Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, Türkiye’de yılda yaklaşık 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini ve genç yaşlarda kalp krizi vakalarında artış olduğunu vurguluyor. Hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme, sigara ve madde kullanımı gibi faktörlerin bu artışta etkili olduğunu ifade ediyor.

Kalp krizinin en bilinen belirtisi olan göğüs ağrısının yanı sıra sırt ağrısı, nefes darlığı, mide bulantısı gibi belirtilerle de ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, hastaların yaklaşık %20-30’unda göğüs ağrısı olmadan da kalp krizinin görülebileceğini aktarıyor.

Kalp krizinin tanı sürecini zorlaştıran bir durum da diyabet hastalarında meydana gelen ‘sessiz kalp krizi’ riskidir. Bu durum hastalarda geri dönüşümsüz kalp hasarına ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Ayrıca bakınız: Sessiz Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

İlk belirtilerine dikkat edilmediği takdirde kalp krizinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, özellikle risk faktörlerinin varlığında ani başlayan sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı veya mide bulantısı gibi belirtilerle mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.

Sonuç olarak, kalp krizinin belirtileri göz ardı edilmemeli ve herhangi bir şüphede hemen uzman bir doktora başvurulmalıdır. Erken teşhis ve tedavi, kalp krizinin zararlarını en aza indirgeyebilir ve hayat kurtarıcı olabilir.

Related Posts

Uzmanından kritik uyarı: Kahvaltısız beyin yavaşlar mı?

YKS gibi yüksek dikkat gerektiren sınavlar öncesinde doğru beslenmenin önemi büyük. Uzmanlara göre, sınav sabahı kahvaltı yapmamak dikkat süresini ve bilişsel performansı düşürebiliyor. İşte sınav döneminde beslenmeye dair kritik ipuçları…

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Gençlik aşısı yaptırdı kâbusu yaşadı: Yüz felci geçirdi, mimiklerini kaybetti!

“u tarz işlemleri yaptırmak isteyenler lütfen çok dikkatli olsunlar, 1 değil 5 kere düşünsünler. Çünkü canınız fazlasıyla yanabiliyor. Hem maddi hem manevi büyük zarara uğrayabiliyorsunuz. Maalesef güzelliğiniz elinizden kayabiliyor”

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Evli olmak kaygıyı azaltıyor mu? Bekarlar üzerindeki etkisi şaşırttı

İstanbul Aile Vakfı’nın 4 bin 500 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, evli bireylerin bekarlara kıyasla daha az kaygılı olduğu tespit edildi. Uzmanlar geciken evliliklerin psikolojik ve fiziksel riskler barındırdığına dikkat çekti.