Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

Aile ve Gençlik Fonu Yönetmeliği’nin “fondan aktarım” işlemlerine düzenleme

Aile ve Gençlik Fonu Yönetmeliği’nin “fondan aktarım” işlemlerine düzenleme

Benzin ve motorine tarihi zam! İsrail-İran savaşı tabelaya yansıdı: Fiyatlar uçtu!

Bu gece yarısından itibaren benzine 1 lira 51 kuruş, motorine ise 3 lira 30 kuruş zam yapıldı. İsrail-İran savaşı nedeniyle artan petrol fiyatları, akaryakıt fiyatlarında sert artışlara neden oldu. Bu gece fiyata yansıyan zam sonrası, motorin 55 lirayı, benzin 52 lirayı aşıyor. İşte benzin ve motorinde son durum…

Demir yoluna 500 milyon destek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gelecek ay demir yolu sektörü için 500 milyon TL’lik destek programını hayata geçireceklerini duyurdu.

İşsizlik Hırvatistan’da dert olmaktan çıktı

Hırvatistan, Mayıs ayında iş gücü piyasasında tarihi bir dönüm noktasına ulaştı. Hırvatistan İstatistik Bürosu’nun açıkladığı verilere göre, işsizlik oranı bir önceki aya kıyasla 0,5 puan azalarak yüzde 4,1’e geriledi. Bu oran, ülkenin kayıtlı …

Fed faiz kararı sonrası altın ve dolar için yeni tahmin

ABD Merkez Bankası haziran ayı toplantısında politika faizini sabit tuttu. Fed faiz kararı sonrası dolar ve altın fiyatlarına dair seyir merak ediliyor. Özellikle Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında yaşanan çatışmalarla birlikte altın fiyatları sert yükseliş göstermişti. Ekonomist Hikmet Baydar, ‘Altın yatırımcılarının dikkatli olması gerekiyor’ diyerek yeni hedefleri açıkladı. İşte detaylar…

Rüzgar ve güneşten üretilen elektrikle geçen yıl 12 milyar dolarlık enerji ithalatının önüne geçildi

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, güneş ve rüzgardan elektrik üretimiyle geçen yıl 12 milyar dolar enerji ithalatının önüne geçildiğini söyledi.