Eurovision yayını ortalığı karıştırdı

RTVE, Eurovision 2025’de Filistin’e Destek Verdi

İspanya’nın kamu yayıncısı RTVE, Eurovision Şarkı Yarışması finalinde Filistin’e destek mesajı verdi. Basel’de düzenlenen final sırasında sunucular Julia Varela ve Tony Aguilar, Gazze’deki insani krize dikkat çekti. “Birleşmiş Milletler’e göre Gazze’de 50 binden fazla kişi öldü, 15 binden fazlası çocuk. Bu, herhangi bir ülkeye karşı değil; barış, adalet ve insan hakları için bir çağrıdır” ifadeleriyle konuşmalarını tamamladılar.

Final öncesinde ekranlarda yer alan çift dilli mesajda ise “İnsan hakları söz konusu olduğunda sessizlik bir seçenek değildir. Filistin’e barış ve adalet” cümlesi öne çıktı.

EBU’DAN YAPTIRIM UYARISI

Avrupa Yayın Birliği (EBU), RTVE’ye siyasi açıklamalardan kaçınılması gerektiği yönünde resmi bir uyarı mektubu gönderdi. EBU, Eurovision’un tarafsızlık ilkesine uyulmadığını belirterek, tekrarlanması durumunda maddi yaptırımların uygulanacağını belirtti.

RTVE’nin EBU’ya gönderdiği resmi talepte, İsrail’in yarışmadan men edilmesi önerisi tartışmaya açıldı. Bu öneri, İrlanda, Slovenya, İzlanda ve Belçika’daki yayıncılar tarafından desteklendi. Belçika’nın ulusal kanalı ise yarı final öncesinde Filistin yanlısı bir reklam yayınladı.

Eurovision’un galibi Avusturya! Azerbaycan’ın İsrail’e verdiği puan dikkat çekti

PROTESTOLARLA GERİLİM TIRMANDI

Finalin düzenlendiği St. Jakobshalle yakınlarında yüzlerce kişi, “Gaza yanarken şarkı söyleyemezsiniz” ve “Cinayet için müzik yok” sloganlarıyla protesto etti. Göstericiler Filistin bayrakları açarken, çatışmalar yaşandı ve İsviçre polisi müdahale etmek zorunda kaldı.

Protestoların arttığı günlerde, RTVE’nin iç haber konseyleri EBU’nun uyarısını sansür olarak gördü. Kurum, sunucuların ifade özgürlüğüne sahip olduğunu vurgulayarak, doğru haberciliğin önemine dikkat çekti.

Bu gelişmeler, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçu iddiası çıkardığı bir döneme denk geldi. İsrail ayrıca Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım davasıyla karşı karşıya kalmıştı.

Related Posts

Pakistan’da Muson yağmurları doğal afete dönüştü: 72 kişi hayatını kaybetti

Pakistan’da muson yağışlarının yol açtığı sel, toprak kayması ve çatı çökmesi gibi olaylar nedeniyle yaşamını yitirenlerinin sayısının 72’ye yükseldiği kaydedildi.

DEM Parti’den, metan gazından şehit olan askerler için taziye mesajı: Hiç kimsenin bir daha böyle acılar yaşamamasının yolu toplumsal barış ve çözüm iradesiyle gerçek olabilir

DEM Parti’den, metan gazından şehit olan askerler için taziye mesajı: Hiç kimsenin bir daha böyle acılar yaşamamasının yolu toplumsal barış ve çözüm iradesiyle gerçek olabilir

Bolu’da orman yangını: Müdahale ediliyor

Bolu’nun Göynük ilçesinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları başlatıldı.

Teksas’ta kayıp alarmı: Sel felaketinde 24 kişi yaşamını yitirdi

ABD’nin güneyinde yer alan Texas eyaleti, son yılların en yıkıcı sel felaketlerinden biriyle karşı karşıya. Özellikle Kerr County ve çevresinde etkili olan yoğun yağışlar, Guadalupe Nehri’nin taşmasına ve ani su baskınlarına yol açtı. İlk …

MSB’nin sessizliği sürüyor… İYİ Parti GİK üyesi Demir: ‘Bu dronu üreten ülkenin menşei nedir?’

İYİ Parti’nin Irak’ın kuzeyinde Pençe Kilit Harekatı bölgesinde terör örgütü PKK’nın düzenlediği drone saldırısıyla ilgili önergelerine yanıt gelmezken, MSB ve iktidar kanadının konuya ilişkin sessizliğinin sürmesine tepki gösteren İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Emekli Tuğgeneral Ali Demir, “Bu dronu üreten ülkenin menşei nedir?” dedi.

Deprem ülkesinde yayılan kehanet, ülke ekonomisine 155 Trilyon TL’ye mal oldu

Japonya’da peş peşe yaşanan depremler sonrası başlayan tahliyelere, 5 Temmuz’da felaket olacağına inanan binlerce kişi de eklendi. 1999 tarihli bir manga çizimi sosyal medyada panik yaratırken, hükümet söylentilere değil bilime güven çağrısı yaptı.