Depreme karşı karbon fiber yöntemi

İstanbul için Yenilikçi Deprem Güçlendirme Tekniği: Karbon Fiber

Marmara Denizi’nde 23 Nisan’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un deprem riskini tekrar gündeme getirdi. Ancak bilim insanları, artık stratejik bir çözüm öneriyor. Üstelik bu çözüm yıllar önce Hatay’da başarılı bir şekilde uygulandı.

Karbon Fiberle Güçlendirilen 49 Yıllık Bina Depremlere Meydan Okuyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, karbon fiber güçlendirme tekniği sayesinde 49 yıllık bir binayı depreme karşı daha dayanıklı hale getirdi. Bu teknik, Kahramanmaraş’taki depremi atlattırmış ve binayı yıkımdan korumuştu.

Projenin lideri İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Tan, NTV’ye yaptığı açıklamada, “İnsanları tahliye etmeden ve binayı baştan inşa etmeden, az bir müdahale ile binayı güçlendirebilir miyiz diye arayış içindeydik.” şeklinde konuştu.

2008 Yılında Hatay’da Başarılı Bir Deneme

Mustafa Tan sözlerine şöyle devam etti:

“Deneysel bir bina üzerinde karbon fiber güçlendirme yöntemini uygulayabilir miyiz diye araştırıyorduk ve bu arayışımız, Hatay’da bir binayı güçlendirmemizi sağladı. Önce binada korozyon onarımı yapıp demirleri temizledik, ardından karbon fiber ile kolonları sardık ve bina dış yüzeyini güçlendirdik. Böylece binayı eski sağlamlığına kavuşturduk.”

Bina güçlendirildikten tam 14 yıl sonra iki büyük depremi başarıyla atlattı. 2023’te yaşanan Kahramanmaraş ve Hatay depremleri, güçlendirilen binayı etkilemedi.

Tan, “Sitede toplam 3 blok bulunuyordu. Deprem anında A3 Blok yıkıldı ancak güçlendirdiğimiz blok ayakta kalmayı başardı.” şeklinde bilgi verdi.

Karbon fiber güçlendirme tekniği aynı zamanda maliyet açısından da avantajlı. Tan, “Destek aldığımız 50 bin euroyu harcadık. Kat maliklerinden de katkı alarak toplam maliyeti düşürdük. Güçlendirme projelerinde genel kural, binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesi maliyetinin yüzde 20’sini aştığı zaman ekonomik olmamaktadır.” dedi.

Related Posts

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Bin 566’sı uzman tabip ve 673’ü tabip olmak üzere toplam 2 bin 239 hekim ataması yapılacaktır.” dedi.

Plaka tanıma sistemi cinayeti çözdü! Çapraz sorguda itiraf etmek zorunda kaldı

Giresun’da kaybolan Yusuf Alim isimli kişinin cinayete kurban gittiği ortaya çıktı. Plaka tanıma sistemi üzerinden yola çıkan ekipler, cinayeti Nuri A.’nın işlediğini belirledi.

ABD’den korkutan uyarı: “Sistem değişmezse insanlar ölecek”

ABD’nin Ulaştırma Bakanı Sean Duffy, ülkenin havacılık sektörüne yönelik korkutan bir uyarıda bulundu.

Tarlasına kurmak istedi, köstebek tabancası elinde patladı

Aksaray’da tarlasına kurmak istediği köstebek tabancası elinde patlayan Nevzat Korkmaz elinden yaralandı.

BM: Gazze’de stoklar tamamen tükeniyor

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in yaklaşık iki aydır, hiçbir yardım malzemesinin geçişine izin vermediği Gazze Şeridi’nde stokların bitmek üzere olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri’ne “Çinli paralı asker” sorusu

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşta Çinli savaşçıları kullandığı yönündeki iddialar üzerine, ABD Dışişleri Bakanlığından bu konuda bilgilendirme talep etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir