Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 46,64 puan artarken, toplam işlem hacmi 105,2 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,81 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 1,55 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 6,33 ile madencilik, en fazla kaybettiren yüzde 3,06 ile finansal kiralama faktoring oldu.

Küresel piyasalarda, ABD’de gelecek hafta açıklanacak tarife kararları öncesinde ticaret savaşlarının daha da şiddetlenebileceği endişesiyle negatif bir seyir izleniyor.

Bugün açıklanan verilere göre, ABD Merkez Bankasının (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı, gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, şubatta aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 2,8 arttı.

Endekste aylık bazdaki artış oranı, Ocak 2024’ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşen çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin ocak ayındaki gibi aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 2,7 artacağı öngörülüyordu.

Ülkede, kişisel tüketim harcamaları, şubatta yüzde 0,4 ile piyasa beklentilerinin altında artış kaydetti.

Analistler, açıklanan verilerle birlikte Fed’in yol haritasına yönelik belirsizliklerin artabileceğini ifade etti.

Öte yandan, haftaya pazartesi ve salı günü Ramazan Bayramı nedeniyle yurt içi piyasalar kapalı olacak.

Gelecek hafta yurt içinde enflasyon, yurt dışında ise ABD’de açıklanacak istihdam raporundaki tarım dışı istihdam verisi, Fed Başkanı Jerome Powell ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.700 ve 9.800 seviyelerinin direnç, 9.400 ve 9.300 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 2,87 arttığını tahmin ediyor.

Mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre (yüzde 2,87), bir önceki ay yüzde 39,05 olan yıllık enflasyonun yüzde 38,66’ya gerileyeceğini öngören ekonomistlerin 2025 sonu enflasyon beklentisi mart ayı itibarıyla yüzde 30,62 oldu.

Related Posts

Üretici ve market arasındaki fiyat farkı zirveye ulaşıyor: Karnabahar ve havuçta yüzde 43 artış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldüğünü belirtti.

Bakan Bolat, müteahhitlik firmalarıyla Libya’ya gidiyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Türk müteahhitlik firmalarının temsilcileriyle birlikte Libya’ya giderek iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği konularını değerlendirecek.

Deprem planınız hâlâ yok mu?

Geçen haftaki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından annem beni aradı. Kaygılıydı, dikkat etmemi ve önlem almamı istiyordu. “Ben Naci Görür’e inanıyorum; dikkatli ol,” dedi. Hafta sonu yürüyüş yaptığım yakın bir arkadaşım ise “Bence Şener Üşümezsoy haklı. Stres azaldı” diyordu. Bir de Celal Şengörcüler ve Ahmet Ercancılar var. Abartılı gelebilir ama Türkiye yine bölündü. Bir yanda Naci Görürcüler, diğer yanda Şener Üşümezsoycular ve diğer tarafta Celal Şengörcüler ve Ahmet Ercancılar. Aslında listeye başka isimler de eklenebilir.

Çinli enerji devi Suudilerle anlaştı

Çinli enerji devi Sinopec, Suudi Aramco’nun birimiyle liman işletmeciliği ve ham petrol taşımacılığı gibi alanlarda 28,8 milyar yuan sermayeli ortak girişim kurmak için anlaşmaya vardığını açıkladı.

Gazze Ticaret Odası: Ekonomik sistem çöktü, fiyatlar yüzde 527 arttı

Gazze Ticaret ve Sanayi Odası, İsrail’in bölgeye ürün girişini engellemesi ve uyguladığı abluka nedeniyle ekonomik sistemin çöktüğünü ve fiyatların yüzde 527 arttığını belirtti.

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.