Yumaklı: Hayvancılık Yol Haritası ile Sürdürülebilir Üretimi Hedefliyoruz
Kayseri-Ankara kara yolu üzerinde bulunan Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu’nun açılışında konuşan Yumaklı, geçen yıl ocak ayında duyurulan hayvancılık yol haritasının hedefinin, hayvancılıkta sürdürülebilir, verimli, kaliteli ve sağlıklı üretimi artırmak olduğunu belirtti.
Yumaklı, yol haritasındaki hedeflere adım adım yaklaştıklarını ifade ederek, yeni destekleme modelini üretim planlamasına entegre ettiklerini ve sözleşmeli üretimi yaygınlaştırdıklarını söyledi.
Hayvansal üretimin zorluklarına dikkat çeken Yumaklı, “Dünyada tek sağlık kavramı önem kazanmaya başladı. Bu kavramın bakanlığımız tarafından yaklaşık yüzde 80-90 oranında uygulanması gerekir. Hayvanlardan insanlara bulaşacak hastalıklarla ilgili önlemler almanız gerekiyor.” dedi.
Bakan Yumaklı, yaklaşan Kurban Bayramı hakkında bilgi vererek, “Halkımızın sağlıklı ve güvenli bir şekilde kurban ibadetini yerine getirmesi için gerekli tüm tedbirleri aldık. İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı ile koordineli bir şekilde yol kontrol ve denetimlerini artırdık. Hayvan satış yerlerinde denetimler devam ediyor. Kurbanlık hayvanlara sağlıklı bir şekilde ulaşım imkanı sağlamak için gereken her tedbiri alıyoruz. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe koyduğumuz hayvancılık yol haritasının sonuçları, hayvansal üretimin arttığını gösteriyor. Bu yıl kurbanlık hayvan tedarikinde herhangi bir sorun yaşanmıyor, yeterince hayvan bulunuyor.” şeklinde konuştu.
“Veteriner İstasyonları Hayvan Sevkiyatlarında Mevzuatlara Uyum Sağlayacak”
Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarının önemini vurgulayan Yumaklı, “Üreticilerimizin emeğini korumak için her türlü önlemi alıyoruz. Kontrol noktaları, ülkenin çeşitli bölgelerine uygunsuzlukların yayılmasını engelleyerek hızlı müdahale imkanı sunuyor. Bu noktalar, Türkiye’nin kavşak noktalarında yer alıyor ve hayvan sevkiyatlarının mevzuatlara uygun şekilde yapılmasını sağlayacak.” dedi.
Yumaklı, istasyonlarda bugüne kadar 16 bin aracın kontrol edildiğini, bunlardan 550’sinde uygunsuzluk tespit edildiğini ve toplamda 30 milyon lira ceza uygulandığını açıkladı.
26 Nisan’dan itibaren istasyonlarda vize uygulamasının başladığını belirten Yumaklı, hayvan sevkiyatı yapacak araçların, sevk yapılan il veya ilçeden sertifika almasının ardından nakil güzergahındaki en az bir veteriner yol kontrol istasyonunda vize işlemi yaptırmasının zorunlu hale getirildiğini söyledi.
Yumaklı, bu kontrollerin önemine değinerek, “Hayvan hastalıkları, ülke ekonomisine olumsuz etki edebilecek kadar büyük bir sorundur. İdari para cezaları işletme başına 105 bin liraya kadar çıkabilmektedir.” şeklinde konuştu.
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber’in de katıldığı program sonunda, Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu’nun resmi açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından Yumaklı, yetkililerden bilgi aldı ve vatandaşlarla sohbet etti.