Arkeolojik kazılar, Moğol sarayının gizemini çözmeye hazırlanıyor

“`html

Türk ve Moğol Bilim İnsanları Tarihi Saray İçin Kazılara Başlıyor

Türk ve Moğol arkeologlar, Van’ın Çaldıran ilçesinde, Moğol İlhanlı Devleti Hükümdarı Hülagü Han tarafından 1260’lı yıllarda inşa edilen yazlık saray kalıntılarını araştırmak üzere kapsamlı bir arkeolojik kazı sürecine girişiyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Moğolistan Devlet Üniversitesi bünyesindeki Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nden akademisyenler, geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdikleri yüzey araştırmalarını tamamlayarak, Hülagü Han’ın 1260-1265 yıllarında Çaldıran’da yaptırdığı yazlık saray ile ilgili bulgular elde etti.

Arkeolojik kazı alanı görüntüsü

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, Türk ve Moğol bilim insanlarından oluşan 30 kişilik bir ekip, 2020 yılından bu yana yaptıkları çalışmalarda, Çaldıran Ovası içinde yer alan Hanköy Mahallesi’nde önemli saray ve şehir kalıntılarına ulaştı.

Ekip, sadece Moğolistan’da örneği bulunan figürlü çatı kiremitleri, seramik eserler ve sıkıştırılmış topraktan inşa edilmiş duvar kalıntılarını tespit ederek, Hülagü Han’ın inşasına dair kanıtlar elde etti.

Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa’nın 18 Ocak’ta gerçekleştirdiği Van ziyareti sırasında incelediği bu tarihi kalıntılar, hem yerel halk hem de Moğolistan’da büyük bir heyecan yarattı.

Türk ve Moğol arkeologlar, bu yaz aylarında yapılacak kazılarla yazlık saray ve şehir kalıntılarına dair daha fazla bilgi edinmeyi planlıyor.

Anadolu’nun Eşsiz Keşfi

Prof. Dr. Şaban Doğan, çalışmaları hakkında bilgi verirken, sürecin Moğol ekiple ortak yürütüldüğünü belirtti ve ekledi:

“Kaynaklarda, Hülagü Han’ın Aladağ Bölgesi’nde bir yazlık saray yaptırdığına dair veriler mevcut. 2020 yılında başladığımız literatür araştırmaları, 2021’de olgunlaşarak 2022’de yüzey araştırmalarına dönüştü. Müzede keşfettiğimiz bazı çatı kiremitleri, yalnızca Orta Asya’da bulunan örneklerdi. Bu, bizim için oldukça heyecan verici bir buluştu çünkü bu tarz bir yapı Anadolu’da bulunmuyor.”

Mogol Sarayı kalıntıları

“Hedefimiz, bu bölgede uzun süreli kazılar yaparak alandaki yapıları tam anlamıyla ortaya çıkarmak. Projemizin başarıyla sürdürülmesi ve ortaya çıkan yapıların, yöre halkı için değer kazanması büyük önem taşıyor. Bu yapı, Moğol kültürünün batıdaki en önemli örneği olacak.”

Tarihin Kapılarını Aralamak

Doç. Dr. Serdar Vardar ise, kazı yerinin bataklık zemin üzerinde inşa edildiğine dikkat çekerek, “Zemin, kil kullanılarak sertleştirilip yapı inşa edilmiştir. Elde ettiğimiz örneklerle, bu yapının mimari yapısını net bir şekilde tespit ettik. Anadolu’da bu tarz bir yapı örneği yokken, yalnızca Moğolistan’da benzerlerine rastlanıyor.” ifadelerini kullandı.

Kazı alanında sürdürülen çalışmalar

Dr. Öğr. Üyesi Munkhtulga Rinchinkhorol, yaptığı açıklamalarda kazıların Moğolistan’da büyük heyecan yarattığını belirtti ve şöyle konuştu:

“Bu alandaki temel yapım teknolojisi Orta Asya kökenlidir ve çoğunlukla Moğol İmparatorluğu’nun başkenti Karakurum’daki yapılarda görülmektedir. Burası, iki ülke arasında tarihi ve arkeolojik ilişkileri güçlendirecek önemli bir köprü olacak.”

Prof. Dr. Anıl Yılmaz, kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılacak yapının, bölgedeki tarihi zenginliğin daha belirgin olacağına vurgu yaparak, “Bu sahadaki yapıların mimari örnekleri Anadolu ve İran’da bile yok. Burada geniş bir alanda kamu yapıları oluşturmak hedefindeyiz.” dedi.


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Marmara Denizi ile ilgili haber

“`

Related Posts

Türkiye’de ‘Haydi Tenise’ Projesi Başlıyor

Türkiye’de çocukların tenis sporuyla tanışmasını ve tenis kültürünün yaygınlaşmasını hedefleyen “Haydi Tenise” projesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Tenis Federasyonu iş birliğinde ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteği ile depremden …

Diyarbakır’da Filistinli Çocuklar İçin Yardım Kampanyası Düzenlendi

Diyarbakır’da Filistinli çocuklara destek için yardım kampanyası düzenlendi DİYARBAKIR – Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Mimar Sinan Ortaokulu öğrencileri Filistinli çocuklara destek için yardım kampanyası düzenledi. Mimar Sinan Ortaokulu …

SAMSUN’DA 23 NİSAN’A ÖZEL ÇOCUK OYUNU: OKULUMUZ ORMAN

Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), “Okulumuz Orman” çocuk oyununu yarın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel olarak minik izleyicileriyle buluşturacak. Metin Bayram’ın yazıp sahneye koyduğu tek perdelik çocuk oyunu, Samsun’da 23 …

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Gençler ülkemizin geleceği

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Biz millet olarak sadece bugünü kurtarmadık, sadece bugünü en iyi şekilde oluşturmakla mükellef değiliz. Aynı şekilde bu ülkenin, vatanın ve Cumhuriyet’in ileriki nesillere en iyi şekilde devredilmesi ve Türkiye’nin …

İşte Türkiye’de eleman bulmakta en çok zorlanılan meslek

Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) “2024 Türkiye İşgücü Piyasası Araştırma Raporu”na göre, eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler arasında ilk sırada garsonluk, dikiş makineciliği ve kaynakçılık bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı …

İstanbul Üniversitesi Öğrencilerinden Eren Üner’e Protesto

Haber: Tuba KARA / Kamera: Vedat BAYRAKTAR (İSTANBUL) – İstanbul Üniversitesi öğrencileri, Saraçhane eylemleri sırasında görevli polislerin bazı sosyal medya paylaşımlarını yeniden yayımlaması nedeniyle gözaltına alındığında kötü muameleye …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir