Çin’de Yeni Hidroelektrik Projesi Onaylandı

Çin, Yenilenebilir Enerji Alanında Önemli Adımlar Atıyor

TAİYUAN, 22 Mart (Xinhua) – Shanxi DaiXian Zhenghuaneng Enerji Geliştirme Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Li Zhitao, sadece arazi ve elektrikle ilgili prosedürlerle ilgilenmekle kalmıyor, aynı zamanda pompaj depolamalı hidroelektrik santrali projesi için hazırlıklara başladı.

Çin’in enerji üretiminde önemli bir role sahip olan Shanxi eyaletinde bulunan Daixian ilçesinde, 1,4 milyon kilovat kurulu kapasiteye ve 10,99 milyar yuan yatırım maliyetine sahip bir pompaj depolamalı hidroelektrik santralinin inşası onaylandı ve Haziran ayında başlamış olacak.

Li, “Bu proje Shanxi’nin kuzeyindeki yeni enerji üretimine hizmet edecek. 72 ay içinde tamamlanacak projede yılda 2,98 milyar kilovat-saatlik elektrik üretimi planlanıyor” dedi.

Çin, “karbon zirvesi”ne ulaşma ve yenilenebilir enerjiye dayalı yeni bir enerji sistemi oluşturma hedefiyle hareket ediyor. Ulusal Enerji İdaresi’nin verilerine göre, 2024 yılı sonunda ülkenin güneş enerjisi kapasitesinin %45,2 artarak yaklaşık 890 milyon kilovata, rüzgar enerjisi kapasitesinin ise %18 artarak 520 milyon kilovata ulaşması bekleniyor.

Çin’in pompaj depolamalı enerji kapasitesi, sektörün olumlu gelişim trendiyle 2024 yılı sonunda 58 milyon kilovatın üzerine çıkmış durumda.

Devlet Şebekesi yetkilisi Le Zhenchun, “Devlet Şebekesi’nin pompaj depolamalı hidroelektrik santrallerinin enerji üretimindeki artış oranı %18’in üzerinde kalarak, yılda ortalama 28 milyar kilovat-saat yeni enerji tüketimi sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Çin, dünyanın en büyük kurulu pompaj depolamalı enerji kapasitesine sahip. Çin hükümeti, pompaj depolamalı hidroelektrik santrallerinin gelişimini hızlandırmak için destekleyici politikaları uygulamaya devam ediyor.

Ocak ayında, ilgili kurumlar, pompaj depolamalı hidroelektrik santrallerinin geliştirilmesi ve inşası yönetimini düzenlemek için geçici tedbirler aldı.

Ulusal Enerji İdaresi’nden bir yetkiliye göre, bu girişim, yeni enerjinin hızlı büyümesini desteklemeyi amaçlarken, aynı zamanda sistemin düzenleme kapasitesindeki eksiklikleri gidermeyi de hedefliyor.

Birçok Çin eyaleti, pompaj depolamalı hidroelektrik santrallerinin kurulumunu hızlandırma planları yapıyor. Sadece Shanxi eyaletinde, 10 adet pompaj depolamalı hidroelektrik santral inşa edilecek.

Orta ve Uzun Vadeli Pompaj Depolamalı Kalkınma Planı (2021-2035) çerçevesinde, 340 önemli projenin yaklaşık 420 milyon kilovat kapasiteye sahip olması planlanıyor.

Uzmanlar, pompaj depolamalı hidroelektrik sektörünün Çin’in yenilenebilir enerji sisteminin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ve hızlı bir şekilde gelişmeye devam ettiğini belirtiyor.

Çin’in yeni enerji tesisleri yayıldıkça, pompaj depolamalı hidroelektrik projelerinin de bu alanlara genişlemesi bekleniyor.

Related Posts

Üretici ve market arasındaki fiyat farkı zirveye ulaşıyor: Karnabahar ve havuçta yüzde 43 artış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldüğünü belirtti.

Bakan Bolat, müteahhitlik firmalarıyla Libya’ya gidiyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Türk müteahhitlik firmalarının temsilcileriyle birlikte Libya’ya giderek iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği konularını değerlendirecek.

Deprem planınız hâlâ yok mu?

Geçen haftaki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından annem beni aradı. Kaygılıydı, dikkat etmemi ve önlem almamı istiyordu. “Ben Naci Görür’e inanıyorum; dikkatli ol,” dedi. Hafta sonu yürüyüş yaptığım yakın bir arkadaşım ise “Bence Şener Üşümezsoy haklı. Stres azaldı” diyordu. Bir de Celal Şengörcüler ve Ahmet Ercancılar var. Abartılı gelebilir ama Türkiye yine bölündü. Bir yanda Naci Görürcüler, diğer yanda Şener Üşümezsoycular ve diğer tarafta Celal Şengörcüler ve Ahmet Ercancılar. Aslında listeye başka isimler de eklenebilir.

Çinli enerji devi Suudilerle anlaştı

Çinli enerji devi Sinopec, Suudi Aramco’nun birimiyle liman işletmeciliği ve ham petrol taşımacılığı gibi alanlarda 28,8 milyar yuan sermayeli ortak girişim kurmak için anlaşmaya vardığını açıkladı.

Gazze Ticaret Odası: Ekonomik sistem çöktü, fiyatlar yüzde 527 arttı

Gazze Ticaret ve Sanayi Odası, İsrail’in bölgeye ürün girişini engellemesi ve uyguladığı abluka nedeniyle ekonomik sistemin çöktüğünü ve fiyatların yüzde 527 arttığını belirtti.

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.