Çocuklarda sık görülen hastalıkta bu belirtiyi göz ardı etmeyin: Çok riskli

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Çocuklar

Küçük çocukları etkileyen hastalıkların başında, burun, kulak ve boğazla ilgili rahatsızlıklar gelir. Bu tür hastalıklar, özellikle kreş ve anaokuluna giden çocuklar arasında daha yaygın olup, hızlı bir şekilde bulaşır. Başlangıçta basit bir grip gibi görülebilen bu hastalıklar, semptomlar göz ardı edildiğinde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor.

Kulak, burun ve boğaz, ses ve işitme…

Kulak, burun ve boğaz, ses ve işitme gibi önemli işlevleri yöneten vücudumuzun hassas organlarıdır ve bu bölgedeki rahatsızlıklar mutlaka uzman müdahalesi gerektirir. Örneğin, kataral otit gibi durumlarda, çocuklar burundan nefes almakta zorlanır, ancak birçok anne baba bu grip semptomu sanabilir.

Kataral otit, orta kulakta iltihaplanma ile karakterize bir kulak hastalığıdır. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı veya grip gibi hastalıkların bir komplikasyonu olarak gelişir. Bu durumda, orta kulakta bulunan mukozanın iltihaplanması sonucu, kulakta dolgunluk, ağrı ve işitme kaybı gibi belirtiler görülebilir. Kataral otit genellikle viral enfeksiyonlarla ilişkilidir ve tedavi edilmezse, enfeksiyonun ilerleyerek daha ciddi kulak hastalıklarına yol açabileceği için mutlaka bir uzmana başvurulması önerilir.

Çocuklarda bazen basit bir grip ile karıştırılabilse de, genellikle çok daha spesifik bir durum söz konusu olabilir. Bu nedenle, olası bir KBB rahatsızlığından şüphelenildiğinde, hemen bir uzmana başvurulması önerilmektedir.

Bazı hastalıklar da çocukluk döneminde yaşanmalı

Çocuklarda görülen hastalıklar, bazen karmaşık ve zararlı olsa da bazı hastalıklara çocukluk döneminde yakalanılması fayda sağlar. Örneğin, kabakulak… Çocuklarda yaygın olarak görülen ve kulakların şişmesine yol açan kabakulak, ilerleyen yaşlarda daha tehlikeli hale gelebiliyor. Benzer şekilde, suçiçeği gibi çocukluk çağında yakalanması daha az riskli olan hastalıklar da yetişkinlik için tam bir işkenceye dönüşebilir.

Çocukluk döneminde sıkça görülen kulak burun boğaz hastalıklarının en belirgin semptomlarından biri, ayak ve el parmaklarının etrafında kızamığa benzeyen kırmızı lekelerin oluşmasıydı. Ancak yıllar içinde bu hastalıkların görülme sıklığı azalmış ve doktorlar, bu tür rahatsızlıkların artık oldukça nadir olduğunu belirtmiştir.

Related Posts

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Uzmanından kritik uyarı: Kahvaltısız beyin yavaşlar mı?

YKS gibi yüksek dikkat gerektiren sınavlar öncesinde doğru beslenmenin önemi büyük. Uzmanlara göre, sınav sabahı kahvaltı yapmamak dikkat süresini ve bilişsel performansı düşürebiliyor. İşte sınav döneminde beslenmeye dair kritik ipuçları…

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Gençlik aşısı yaptırdı kâbusu yaşadı: Yüz felci geçirdi, mimiklerini kaybetti!

“u tarz işlemleri yaptırmak isteyenler lütfen çok dikkatli olsunlar, 1 değil 5 kere düşünsünler. Çünkü canınız fazlasıyla yanabiliyor. Hem maddi hem manevi büyük zarara uğrayabiliyorsunuz. Maalesef güzelliğiniz elinizden kayabiliyor”

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.