İsrail ile ABD’den ortak hareket kararı: İran bölgede istikrarsızlık kaynağı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, baş başa ve heyetler arası görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Netanyahu, “İsrail ve ABD, İran’dan gelen tehdide karşı birlikte duruyor. İran’ın nükleer silaha sahip olmaması gerektiği konusunda anlaştık.” ifadelerini kulandı.

Bölgedeki “İran saldırganlığını” püskürtmek için ABD ile birlikte hareket edeceklerini kaydeden Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’ın liderliğinde bunu yapacaklarından şüphesi olmadığını söyledi.

TRUMP’A TEŞEKKÜR

Trump’a Hamas ile esir takasının altıncı turunda 3 esirin serbest bırakılmasına yardımcı olduğu için teşekkür eden ve kendisiyle tam koordinasyon içinde çalıştıklarını dile getiren Netanyahu, Trump’ın sözlerine gönderme yaparak, “cehennemin kapılarının ne zaman açılacağı” konusunda kamuoyuna bilgi veremeyeceklerini ifade etti.

İsrail’in “savaştaki tüm hedeflerine” ulaşmaya kararlı olduğunu aktaran Trump, Hamas’ın Gazze’deki askeri kapasitesini ve siyasi yönetimini ortadan kaldıracaklarını, tüm esirlerin eve dönmesini sağlayacaklarını ve Gazze’den bir daha kendilerine tehdit gelmeyeceğini ileri sürdü.

Netanyahu, Lübnan ile kasım ayında varılan ateşkese bağlı olduklarını, ateşkesi uygulamak için Hizbullah’ın silahsızlandırılması gerektiğini, İsrail’in güvenliğini korumak için her şeyi yapacağını tekrarladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail aleyhine faaliyet yürüttüğünü öne süren Netanyahu, ABD Başkanı Trump’ın söz konusu kurumlara karşı tutumundan memnun olduğunu kaydetti.

‘İRAN BÖLGEDE İSTİKRARSIZLIĞIN KAYNAĞI’

ABD Dışişleri Bakanı Rubio da İran’ın bölgede bir “istikrarsızlık kaynağı” olduğunu öne sürdü.

Orta Doğu’daki sorunların ortak noktasının İran olduğunu ileri süren Rubio, İran derken “rejimi” kastettiğini, bu rejimi İran halkının da desteklemediğini ve “İran halkının rejimin kurbanı olduğunu” savundu.

Lübnan, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgedeki sorunlara İran’ın sebep olduğunu iddia eden Rubio, “İran asla nükleer silahlara sahip olamaz. Nükleer silaha sahip bir İran, baskıdan muaf olur.” ifadelerini kullandı.

Trump’ın bu konuda net olduğunu dile getiren Rubio, İsrail’e bu konuda müttefik olarak destek vereceklerini tekrarladı.

Rubio, ABD Başkanı Trump’ın Gazze’nin geleceği konusunda cesur davrandığını ve “Hamas’ın askeri ve siyasi olarak Gazze’de söz sahibi olmasını istemediğini” söyledi.

Lübnan’da Hizbullah’la mücadele edebilecek ve onu silahsızlandırabilecek güçlü bir Lübnan devletinin olması gerektiğini savunan Rubio, bu konuda İsrail ile aynı noktada olduklarını paylaştı.

Related Posts

ABD Başkanı Trump, Grönland’ın peşine CIA’yi taktı

Trump yönetimi, Grönland’ın alınması için ABD istihbaratını devreye soktu. CIA ve NSA dahil birçok kurum, adadaki bağımsızlık yanlılarını ve kaynaklara dair yerel tutumu araştırmakla görevlendirildi. Başkanın “bir şekilde alacağız” sözleri, süreci ulusal güvenlik gerekçesiyle hızlandırdı.

Göçmenlerin gönderileceği yer belli oldu

ABD Başkanı Donald Trump, ikinci başkanlık döneminin başlangıcı itibariyle göçmenlerin gönderilmesine yönelik sert uygulamaların önünü açan kararname ile dikkat çekmiş son olarak ABD’de yasa dışı olarak bulunan ve kendi ülkelerine dönmek isteyen …

Gazze’de can kaybı 52 bin 635’e yükseldi

Katil İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana yoğun saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 52 bin 653’e, yaralı sayısı 118 bin 897’ye yükseldi.

Son dakika… Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimle ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama: ‘Endişe ile takip ediyoruz’

Dışişleri Bakanlığı, Hindistan ve Pakistan arasında artan gerilime ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iki ülkeye sağduyu çağrısında bulunuldu.

BBC’ye konuşan Joe Biden: ‘Trump Cumhuriyetçi bir başkan gibi davranmıyor’

BBC’ye konuşan Joe Biden: ‘Trump Cumhuriyetçi bir başkan gibi davranmıyor’

Yeni papa seçiliyor… Vatikan’da ‘konklav’ başladı

Papa Françesco’nun ölümünün ardından 133 kardinal, yeni papayı seçecekleri ‘konklav’ süreci için sıkı gizlilik önlemleri altında Sistine Şapeli’nde toplanıyor. Cep telefonu sinyalleri kesildi, sessizlik yemini edildi. Artık gözler bacadan yükselecek beyaz dumanda olacak.