TCMB’de 31 ay sonra bir ilk: Kur korumalı mevduat 1 trilyon liranın altına düştü!

Kur korumalı mevduat (KKM) bakiyesi 31 ayın ardından 1 trilyon liranın altına düştü. Merkez Bankası’na 2023 yılında 833 milyar lira zarar ettiren KKM’nin bu yıl sona ermesi beklenirken, dövize duyarlı mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 40,7’ye geriledi.

Aralık 2021’de TL’ye talebi artırmak amacıyla devreye alınan KKM, 17 Haziran 2022’den sonra ilk kez 1 trilyon liranın altına indi. Merkez Bankası, KKM’nin bu yıl sona ereceğini öngörürken, 31 Ocak haftasında bir önceki haftaya kıyasla 25 milyar 250,8 milyon liralık bir düşüş yaşandı.

KKM’DE AZALMA HIZLANDI

KKM, düşük faiz politikası uygulanırken devreye alınmış, döviz kurlarında yaşanan hızlı artışa karşı TL’ye cazibe kazandırmayı hedeflemişti. TL cinsi mevduatlara sağlanan döviz getirisi ve vergi avantajları, başlangıçta büyük ilgi gördü. İlk aşamada bireysel yatırımcılara sunulan sistem, daha sonra şirketleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

Ancak Mayıs 2023 seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerle birlikte KKM’den çıkış süreci hızlandı. 18 Ağustos 2023’te 3,4 trilyon lirayla zirveye ulaşan KKM bakiyesi, 31 Ocak haftasında 2,41 trilyon lira azalarak 1 trilyon liranın altına indi. Merkez Bankası, bu süreçte KKM’den çıkan miktarın yalnızca yüzde 15’inin dövize yöneldiğini açıkladı.

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE SON DURUM

BDDK verilerine göre, bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi 31 Ocak haftasında 162 milyar 931 milyon lira artarak 16 trilyon 367 milyar 179 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde toplam mevduat 337 milyar 24 milyon lira azalarak 19 trilyon 48 milyar 105 milyon liraya geriledi.

Öte yandan, Merkez Bankası’nın toplam rezervleri de 31 Ocak haftasında 1 milyar 585 milyon dolar düşüşle 165 milyar 975 milyon dolara geriledi. Net uluslararası rezervler ise 1 milyar 969 milyon dolar azalarak 71 milyar 733 milyon dolara düştü. Buna karşın swap hariç net rezervler 63 milyar dolardan 65,3 milyar dolara yükseldi.

Related Posts

Bakan Bolat, müteahhitlik firmalarıyla Libya’ya gidiyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Türk müteahhitlik firmalarının temsilcileriyle birlikte Libya’ya giderek iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği konularını değerlendirecek.

Deprem planınız hâlâ yok mu?

Geçen haftaki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından annem beni aradı. Kaygılıydı, dikkat etmemi ve önlem almamı istiyordu. “Ben Naci Görür’e inanıyorum; dikkatli ol,” dedi. Hafta sonu yürüyüş yaptığım yakın bir arkadaşım ise “Bence Şener Üşümezsoy haklı. Stres azaldı” diyordu. Bir de Celal Şengörcüler ve Ahmet Ercancılar var. Abartılı gelebilir ama Türkiye yine bölündü. Bir yanda Naci Görürcüler, diğer yanda Şener Üşümezsoycular ve diğer tarafta Celal Şengörcüler ve Ahmet Ercancılar. Aslında listeye başka isimler de eklenebilir.

Çinli enerji devi Suudilerle anlaştı

Çinli enerji devi Sinopec, Suudi Aramco’nun birimiyle liman işletmeciliği ve ham petrol taşımacılığı gibi alanlarda 28,8 milyar yuan sermayeli ortak girişim kurmak için anlaşmaya vardığını açıkladı.

Gazze Ticaret Odası: Ekonomik sistem çöktü, fiyatlar yüzde 527 arttı

Gazze Ticaret ve Sanayi Odası, İsrail’in bölgeye ürün girişini engellemesi ve uyguladığı abluka nedeniyle ekonomik sistemin çöktüğünü ve fiyatların yüzde 527 arttığını belirtti.

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.

Bakan Göktaş: Yaşlı Destek Programı ile 64 milyon 333 bin TL destek sağladık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Yaşlı Destek Programı (YADES) ile hizmete ihtiyaç duyan yaşlılara yaşadıkları mekanlarda gerekli bakım ve destekleri sunduklarını belirterek, “YADES programı ile bugüne kadar toplam 64 milyon 333 bin lira finansman desteği sağladık. 28 ilimizde 91 farklı proje ile 101 bin 591 hanede 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir